Instagram gaat likes verbergen! 2019 - Nederland

Instagram gaat likes verbergen! 2019 - Nederland

Instagram begint een test met het verbergen van het aantal likes bij foto's en video's.

Instagram gaat likes verbergen!

 

Instagram gaat binnenkort stoppen met het tonen van het aantal likes op posts. Volgers zien dan niet meer hoeveel likes jouw post heeft, dat zie je alleen zelf. Alleen een paar namen zijn zichtbaar zoals iemand die jij ook kent maar het totale aantal is onzichtbaar. Instagram wilt dit doorvoeren om zo de  sociale druk te verlagen. Gebruikers kunnen altijd zelf nog wel zien hoeveel likes ze hebben gekregen op een bepaalde foto, maar dat blijft geheim voor de buitenwereld.  Instagram wilt dat volgers zich meer gaan richten op wát ze delen in plaats van hoeveel likes ze krijgen op een post. Dit is goed nieuws voor heel veel mensen maar veel influencers zijn hier totaal niet blij mee.

 

Wij krijgen dagelijks tientallen mailtjes van influencers of ze gratis items mogen of een samenwerking willen aangaan in ruil voor een promotie of online aandacht. Want zij hebben zoveel volgers en altijd zoveel likes dus het kan alleen maar goed voor ons zijn. Toch kijken wij heel kritisch naar deze influencers en kijken echt naar kwaliteit en vragen ook of wij de  statistieken mogen inzien. Wij kunnen namelijk ook zien wanneer deze influencers volgers en likes gekocht hebben.

Veel influencers zijn erg boos over de beslissing. Het leven van een influencer draait nu eenmaal om het aantal likes dat onder een foto te zien is. Bedrijven werken liever samen met influencers die een groot bereik hebben, en kijken daarmee zeker naar het aantal likes dat er gemiddeld op een foto geplaatst worden. Toch kijken wij hier zelf niet naar. Wij krijgen regelmatig mailtjes van influencers met duizenden volgers en likes waarvan wij al kunnen zien dat dit geen echte volgers zijn. En we kunnen altijd de statistieken opvragen van een influencer als wij een samenwerking willen aangaan.

Het is een proef van Instagram om het aantal likes onzichtbaar te maken. Instagram laat in een verklaring weten dat het 'gebruikers minder wil laten focussen op het aantal likes en meer op het vertellen van een verhaal en hiermee ook de sociale druk verlagen.

In Australië, Canada, Japan, Ierland, Italië, Brazilië en Nieuw-Zeeland zijn de likes vanaf nu verborgen. Alleen de likes op je eigen foto’s kun je nog zien. Wanneer deze update ook in Nederland  zal komen is nog niet bekend maar dit zal niet lang meer duren.